Enkhuizen is een stad met mondige inwoners. Mensen met een mening. Om aan te voelen wat er in de stad zoal leeft, hebben we ze een keer gevraagd:

‘Als je burgemeester was, wat zou je veranderen?’ *)

De feedback hebben we hieronder gerubriceerd.

‘Als ik burgemeester was zou ik op bepaalde plekken in de stad camera’s hangen. Coffeeshop uit het centrum en de verpaupering in die hoek zou ik willen aanpakken. Ook zo in de Vijzelstraat van bepaalde panden. Meer blauw in de stad. Verplicht hondenpoep opruimen en zorgen dat er voor de honden bepaalde plekken zijn waar dat niet hoeft’.

Samenleving.

‘2018 ingaan zonder direct een idee van een ander af te kraken, het verleden los laten en naar de toekomst kijken’.

 ‘Dat de gemeente gewoon in een systeem moet kunnen kijken voor recente informatie bij uitkeringsgerechtigden, zodat ze niet steeds tig formulieren hoeven in te vullen en bizar veel bewijsstukken moeten printen als ze iets aanvragen.. zou een hoop gedoe schelen voor beide partijen!’

‘Zo snel mogelijk zorgen dat we 25.000 inwoners krijgen, want dan creëren we weer onze eigen bestaansrecht als stad. Dit had namelijk in 2000 al behaald moeten zijn!’

‘Het stimuleren van levensbestendige woningen voor starters en doorstromers, lees 55 plus met een minder riant pensioen’.

‘Een sterke ondernemersvereniging ondersteunen met een breed draagvlak, vertegenwoordigd door alle partijen. Zoeken naar kansen, waar is behoefte aan? Hoe profiteren we van de bezoekers? Samenwerking met chartervloot en investeerders, horeca en non food middenstanders’.

‘De oplossing voor de leegstand van de winkels, dat is niet alleen een kwestie van prijs. De oplossing moeten we mijns inziens zoeken in hoe we weer een regionale functie gaan krijgen. Hoe houden we de mensen binnen De Vest? Hoe krijgen we de overige bewoners weer De Vest in? Wat bieden we om overige mensen naar Enkhuizen te trekken?’

‘Honden poep overal, ik vind dat er meer gelegenheid moet komen om de zakjes poep weg te kunnen gooien, dus meer afvalbakken door heel Enkhuizen’.

‘Iedere week weer huisvuil laten ophalen’.

‘Huisvuil ophalen terug draaien naar hoe het was!’

‘Huisvuil kan ook in ondergrondse containers bij woonwijken. Dan heeft niemand meer kliko’s in z’n tuin staan of vuilniszakken in de schuur’.

‘Fietsende mensen in de Westerstraat aanpakken, dus meer controle’.

‘Meer goedkope woningen voor de jongeren, het lijkt tegenwoordig wel of dat de probleemjongeren voorrang krijgen’.

‘Enkhuizen mist een sporthart. Hoe mooi zou het zijn wanneer er een fantastisch multifunctioneel sportpark zou komen waar iedereen, jong en oud, kan sporten? Er kunnen dan ook mooie sportevenementen naar Enkhuizen komen’.

‘Een positief Enkhuizen komt veel verder samen’.

‘Ik zou graag Enkhuizen meer op de kaart willen zetten voor toeristen, want laten we eerlijk zijn: Enkhuizen heeft heel veel te bieden! En dat wordt nu niet benut!’

Over het strand, het Recreatieoord en het buitenbad.

‘Weer een buitenbad op het recreatieoord, gezellig ook voor de campinggasten, dat binnenbad is toch niks, ja voor de winter, mooi grasveld er omheen met wat speeldingen voor de kleintjes, ik zou het wel weten’.

‘Zo gauw mogelijk het strand opknappen en laat er huisjes komen, dan wordt Enkhuizen weer leefbaar voor de winkels en de horeca. Blijf niet steeds maar uitstellen, het duurt te lang’.

‘De doorgang vanaf het park naar het strand weer openen, zodat een wandeling via een binnen door route weer mogelijk is’.

‘Buitenzwembad bij Enkhuizerzand’.

‘Camping Enkhuizerzand laten waar hij is’.

‘Dat er nu eens doorgepakt gaat worden met het REZ, goed voor de middenstand en Enkhuizen. Dat geneuzel van die zelfingenomen ambtenaren en raadsleden, daar worden we zo langzamerhand dood ziek van. Perenplukkers zijn het’.

‘Voor Camping Enkhuizerzand een iets minder prestigieus plan bedenken’.

‘Het recreatieoord door Sprookjeswonderland laten ontwikkelen’.

Over evenementen.

‘Ik zou de kermis weer op de Kaasmarkt willen’.

‘Dat de gemeente wat toegeeflijker wordt bij plaatsen van borden bij evenementen’.

‘Laten we met de Waterweken in augustus één groot gezamenlijk feest organiseren! Met z’n allen moet dat lukken!’

‘Nou hij is al eens genoemd, maar ook ik zou weer heel erg graag de kermis weer op de Kaasmarkt zien! Als vanouds…als ik terug denk aan die tijd…zo snel als we konden je eten naar binnen, sprongen weer op de fiets en weg waren we weer. Dat moment dat je dan de muziek al hoorde als je dichterbij kwam…ik vind het zo ontzettend jammer dat ik dat mijn kinderen niet kan laten beleven. De stad is DE stad niet meer…’.

‘Kermis weer in de binnenstad!’

‘Kermis terug in de stad!’

‘Zou graag de kermis terug willen in de binnenstad’.

‘Venedie afsluiten voor auto’s in de zomer en dan een mooi terrasplein creëren’.

‘Kermis terug op de Kaasmarkt!’

‘Kermis terug op de Kaasmarkt en het Venedie terug in oude staat met een mooie groenstrook in het midden’.

Initiatieven/ideeën.

‘Ik zou wensen dat het toerisme blijft groeien in Enkhuizen. Dat vraagt om meer samenwerking!’

‘Zet oude dingen eens opzij en ga ervoor’.

‘Ik zou een mooi Enkhuizerzand realiseren met ruimte voor alle partijen. En een mooi zaadmuseum in de Westerstraat’.

‘Ik zou de Engelse Toren herbouwen’.

‘Euro Disney 2 realiseren. Groot denken hè’.

‘Een politiepost heropenen’.

‘Het is een lastig iets: ‘Hoe krijg je die bezoekers de stad in?’ Er zou bijvoorbeeld iets met arrangementen kunnen gebeuren. Een dagje Enkhuizen dat geregeld wordt door een slimme organisatie, waarin bezoek aan de Enkhuizer attracties Sprookjeswonderland en Zuiderzeemuseum inbegrepen zit. Er is van alles mogelijk, maar ik heb soms het idee dat wij Enkhuizers er iets te individualistisch voor zijn. We moeten samenwerking als een soort adagio, een lokale vrijwillige “regel’, gaan zien. We lopen in deze stad tot onze knieën in het goud, maar we zien dat zelf niet!’

‘Meer ruimte creëren voor de goede horeca. Zodat het ook met slecht weer goed toeven is in Enkhuizen. Het toerisme wordt dan de draagmuur voor Enkhuizen’.

‘Ik zou willen dat de leegstand van winkels opgelost wordt door pop up winkeltjes te openen. Ik maak ook zelf leuke cadeautjes, en ik denk dat wel meer mensen dat doen, en zo’n winkeltje huur je dan voor 1 of 2 weken. Zo heb je misschien ook veel meer variatie’.

Wat ondernemers voor ogen hebben.

‘Wat ik persoonlijk heel jammer vind is dat er veel vanuit de binnenstad vertrokken is zoals de Action en de Aldi’.

‘Hou of breng ook wat leukere/betaalbare/goedkopere winkels in de binnenstad’.

‘De winkelstraat overdekken en de huur goedkoper maken zodat er leuke winkels komen’.

‘Leuke winkels in de stad’.

‘Winkels dezelfde tijden open en dicht. Ik sta iedere keer weer voor een dichte deur omdat nu net deze winkel weer pas 10.00 uur open gaat i.p.v 9.00 uur. Ppppff!’

‘Het is toch belachelijk dat we de bezoekers van Sprookjeswonderland en het Zuiderzeemuseum bij de auto afzetten en hopen dat ze nog een keer terug komen. Deze mensen moeten de stad in om wat te verbrassen. Dat doe ik in Egmond aan Zee ook na een dagje strand’.

‘Helaas wordt er in deze stad momenteel voor dat soort dingen veel te veel “gemierenneukt” door sommige overheidsdienaren. Creativiteit bij ondernemers, die degenen zijn die het geld binnenharken in de gemeente, wordt door overheden lang niet altijd gehonoreerd met creatieve medewerking’.

‘Koop bij de Enkhuizer middenstanders’.

‘De horeca op een verantwoorde manier de ruimte geven, een rijbaan open houden voor hulpverleners, geen grote vrachtwagens meer in de stad, bewoners en invaliden een parkeerplaats, buitenstaanders van buiten de stad verder rijden met een pendelbus’.

‘De liggelden voor plaatsen in de havens verlagen. Ik hoor van veel toeristen dat het hier erg duur is en zij varen dan verder. Jammer maar helaas voor de binnenstad’.

‘Eerst maar eens de middenstanders niet meer tegenwerken, maar er alles aan doen om er voor te zorgen dat ze hun beroep goed kunnen uitoefenen. Verder de verroeste bakken op de Paktuinen direct laten weghalen. Vreselijk gezicht’.

‘Alle horeca ondernemers verplichten een deugdelijke overkapping op hun terrassen te plaatsen. Met wanden zodat de bezoekers van hun anijsmelk kunnen genieten zonder het Krabbersgat in te worden geblazen’.

Over parkeren/het parkeerbeleid.

‘Geen parkeervergunningen meer in de binnenstad of regelen dat vergunninghouders ook de hele dag op de blauwe zone mogen staan’.

‘Geen parkeervergunningen, dan komen de kinderen vaker op bezoek bij de ouders en wordt het ook weer drukker in de binnenstad’.

‘Een parkeerplaats in het laatste deel van de Dijk achter de Wilhelminabrug aanleggen, daar 20 centimeter water op en voor een mooi effect een fontein middenin. Plus een stop om het water weg te laten lopen, zodat er een pracht plein ontstaat voor heeeeel veel evenementen’.

‘Parkeergarage (ondergronds) bouwen en binnenstad autoluw (vrij) maken’.

‘Parkeer garage achter het station maken. Zoiets als in Alkmaar naast het politiebureau’.

‘Parkeer vergunningen afschaffen in de stad!’

‘Parkeervergunning afschaffen dat zou goed zijn voor de stad Enkhuizen, in Den Helder is het afgeschaft, het was te duur’.

‘Zorgen dat de leegstand in de winkelstraat wordt aangepakt. En ook weer gratis parkeren invoeren’.

‘Ik zou een groot plein in het centrum van Enkhuizen creëren, d.m.v de oude Boschschool vlak te halen. De ruimte die hierdoor vrijkomt, lost een flink aantal zaken op. Je hebt gelijk genoeg parkeerplekken, je kunt de kermis weer in de stad halen, en je zou weer eens iets groots kunnen organiseren zoals muziek op het plein. Deze oude school is inmiddels zo gedateerd dat je dit probleem ook direct oplost. Het kinderdagverblijf, daar is volgens mij wel een plek voor te bedenken. Kortom je slaat meerdere vliegen in één klap’.

‘Het betaald parkeren in de binnenstad stoppen!!’

‘Centrum autovrij maken!’

‘Het mislukte parkeerbeleid in de binnenstad terugdraaien!’

‘Het parkeerprobleem oplossend en heel breeddenkend, nieuwe doelen vaststellen voor in de toekomst. Met een parkeergarage van 3 lagen is het probleem opgelost’.

‘Vanaf de haven tot aan de Westerstraat autovrij maken. Horeca meer “ruimte” geven. Daarmee zijn direct de parkeerproblemen opgelost. Winkels bevoorraden met paard en wagen: dan hebben we gelijk een toeristische attractie er bij!’

Vereisten.

‘Persoonlijke vete’s uit de raad wegnemen om doelstellingen te kunnen bereiken en niet voor het eigenbelang gaan om geen gezichtsverlies te lijden. Burgers éérst!’

‘Binnen De Vest de middenstanders stimuleren door een ” vervoersoverslag” op een van de industrieterreinen te creëren, zodat ook de klantentrekkers (als Action en Aldi) weer terug komen. Lees kleinere vrachtauto’s om de binnenstad te bevoorraden’.

‘Van het schootsveld aan de zijde van het kerkhof een groot parkeerterrein maken. Bij het Zuiderzeemuseum een gedeelte van de camping weg bij de muur en parkeerplaatsen voor het museum’.

‘Het Venedie aanpakken zoals het vroeger was. Misschien wel eenrichtingsverkeer en meer terrassen. En gedeeltelijk de Westerstraat een overkapping. Dus droog winkelen’.

‘Zuiderzeemuseum en Sprookjesland hebben totale horeca op hun eigen park. Dus die mensen zullen de stad niet ingaan om een kopje koffie te kopen en om in de ”stad” nog een souvenirtje te kopen. Lijkt mij ook niet haalbaar daar de meeste winkels dicht zijn i.v.m de hoge huur. Pak dat eerst maar eens aan en maak de winkelstraat aantrekkelijker’.

‘De liggelden van de havens verlagen. Ik begrijp van velen dat Enkhuizen daarin de duurste zijn en dat daardoor velen doorvaren’.

‘Betere handhaving’.

‘Laat de mensen stoppen met negatief denken en spoor ze aan om positief proberen te zijn’.

‘Denk niet in problemen, maar in oplossingen. En dan niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen’.

‘Probeer hulp te vragen als dat nodig is en wees er niet bang voor om het dan ook te krijgen’.

‘Oordeel niet over mensen, ook al zijn ze niet zoals je zelf bent’.

‘Meer accommodatie voor toeristen. Meer aanlegsteigers voor grote boten’.

*) Omwille van de privacy hebben we uiteraard weggelaten wie wat in vertrouwen tegen ons heeft gezegd.